KRYSZTAŁY I CZEKOLADA… to nie warsztaty kulinarne, ale naukowo-przyrodnicze.
Gorąca, biała czy gorzka? Prawie każdy kocha jej smak i zapach. Na to czy czekolada smakuje nam czy nie, wpływa wiele rzeczy. Czy czekolada z białym nalotem nadaje się jeszcze do jedzenia? Ile czekolady jest w czekoladzie? Co wspólnego z czekoladą ma sól kuchenna i diamenty? Odpowiedzi na te i inne pytania, poznając jednocześnie sekrety budowy kryształów oraz niesamowity porządek stworzony przez przyrodę, poznali uczniowie klasy 1B i 2B, uczestnicząc w warsztatach naukowych prowadzonych przez chemika Pana Mateusza Stockiego.
Zbudowaliśmy modele sieci krystalicznej i przygotowaliśmy samodzielnie kryształy, które każdy mógł zabrać do domu!
Znając już naukowe podstawy, sporządziliśmy najlepszą na świecie czekoladę.
Nauka przez eksperymentowanie jest SUPER!!